if a double decker bus, kills the both of us, to die by your side is such a heavenly way to die.

Dagens länk:
Kom igen SVT, gör en kulturgärning och dela med er av det bästa ni någonsin gjort!!!
s.p.u.n.g.
s.p.u.n.g.2.0

Dagens vad-fan-är-det-här?-Jag-gillar't!
Casiotone...?

det är snart över, det är bara.... en månad till gryningen. (Spoilervarning!)

Veckans färdmedel:
Tåg med gratis internet

Veckans förströelse:
Film:
I fredags, när jag åkte till Uppsala, såg jag Talladega Nights - the Legend of Ricky Bobby. Hejdlöst rolig film. Jag skrattade hela hela tiden.

Och idag, när jag åker hem, har jag just sett Frostbiten.
Den börjar med ett klipp där en grupp skandinaviska SS-soldater efter en strid söker skydd i ett (som de tror) övergivet hus. Dock visar huset sig vara bebott av något de kanske gjort bäst i att undvika. Zap-zap!

Nutid. Saga och hennes mor Annika håller på att flytta från (?) till (?), en stad någonstans på den svenska tundran. Helt sjukt långt norrut. Förbi polcirkeln och en bit till. Annika ska börja jobba på sjukhuset där hennes idol, genforskaren Beckert jobbar. På Sagas första morgon i det nya hemmet säger hon:
- Nåja, det kanske inte ser så illa ut när det blir ljust.
Och hennes mor skrattar glatt:
-Du vet väl att det är polarmörker? Det ljusnar först om någon månad.

Bakom Sagas skåpdörr i skolan, döljer sig Vega, som gör vad hon kan för att välkomna Saga till den nya staden. Det kommer bli en fest ganska snart, och Saga blir bjuden.

Samtidigt får Annika en rundtur på sjukhuset. Redan här introduceras vi för de två läkarstudenterna Lukas och Sebastian, som blivit tvingade att flytta norrut från sina hem i sydligare delar av landet. I bristen på andra studenter att umgås med, hänger de med Sebastians flickvän och hennes gymnasiekompisar. Alltså Saga, Vega, Cornelia och de andra. I deras presentation spelar de dart med kanyler på en anatomiplansch, och vi får reda på att Sebastian har hemofobi (A.K.A. hematofobi - rädsla för blod).

Det är något skumt på sjukhuset, något med en patient som ligger i koma i ett mörkt rum och som bara behandlas av dr. Beckert. Han ger henne något slags kapslar med rött innehåll.

När Annika går kvällsrond på sjukhuset tittar hon till Beckerts patient, och blir biten i armen. Samtidigt har Sebastian fått tag på, och testat en röd kapsel. Cornelia kommer förbi hemma hos Sebastian med sin hund, som lyckas prata med Sebastian, och ta hans sista röda kapsel. Senare kommer Vega förbi, hon ropar:
Hallå, farbror knark!
och vill ha knarket hon beställt föregående vecka. Sebastian har glömt att skaffa knark, men när han duschar, hittar Vega hela burken med röda kapslar, och snor med sej dem till festen.

På festen börjar highschool-kidsen poppa blodskapslar som vore de LSD, och sen spårar filmen ur på ett skönt sätt. Sköna splatterscener i föräldrarnas flashiga hus varvas med Annikas kamp mot den onde greve Beckert och polisernas skeptiska behandling av Sebastian i fyllecellen.

Filmen blir aldrig riktigt så seg som andra svenska filmer blir, och försöker heller inte vara en amerikansk splatteraction. Den fick hyfsat bra kritik när den kom, och jag håller med
SvD som säger:
Frostbiten tar inte sig själv på särskilt stort allvar, vilket känns befriande.
Däremot tycker jag den är värd ett bättre betyg än en trea. Med referenser till the Faculty och From Dusk til Dawn, tycker jag den ska ha ett vg+(gymnasieskalan, inte högskoleskalan). Sköna one-liners som Mäh, kan du sluta kasta tomtar på mej eller? och Det är snart över, det är bara *kollar på klockan* en månad kvar till gryningen förhöjer stämningen och gör karaktärerna än mer trovärdiga ända in i slutet. Jag hade hoppats på att några skulle få överleva och slåss mot vampyrerna som i Stepheh Kings Salem's Lot, men blev positivt överraskad när alla blir vampyrer.

Jag är helnöjd!

Dagens länkar:
SJ
Frostbiten
Frostbiten
Fobilistan
Vem är du? -En till skräckis av nåt slag med Nour El-Refai

Kändisar jag kan tänka mej att ligga med:
Nour El-Refai
Emma T Åberg

Lunchtipset

Åh, sjukt irriterande.. hade en låt på tungan som skulle ha passat så  bra in på gårdagens inlägg, men så glömde jag vilken det var.. det får istället bli två gamla girlpower-klassiker.

Dagens powerplays:
Britney Spears - Overprotected
och
Chicks on Speed - Fashion rules

Dagens rätt:
Glamourrätt

Vive l'liberté!

Veckans kulturhändelse:
Turkmenistan har blivit med
internet! Visserligen inte först i världen, och visserligen både dyrt och censurerat. Men det är fortfarande ett stort framsteg. Jag tror inte att internet kan rädda världen, men det skadar fan inte mycket med lite mer kunskap om världen utanför landet.

Nationalencyklopedin skriver om Turkmenistan (valda delar):
Statsöverhuvud och regeringschef: vakant
Myntenhet: 1 manat = 100 tennesi
Viktigaste exportprodukter: naturgas, råolja, bomull
Fast telefoni (2001)
: 8 abonnemang per 100 inv.
Mobil telefoni (2001)
: 0,2 abonnenter per 100 inv.

Lonely Planet skriver:
The most curious of the Central Asian republics, Turkmenistan resembles an Arab Gulf state without the money. It's the second largest Central Asian country, but four-fifths of it consist of an inhospitable lunar-like desert called the Karakum which conceals unexploited oil and gas deposits.

Veckans andra viktigaste kulturhändelse:
Britney har klippt sej. Jag tycker det blev rätt snyggt, men jag har ju alltid vart svag för korthåriga tjejer. =) Dessutom har jag alltid haft ett gott öga till Britney. Hon är inte världens bästa musiker, är inte helt slug alltid och är inte med på kändisar-att-ligga-med-listan, men hon är ändå rätt kool, även om hennes uppväxt fått henne att tro att det är okej att digga George W Bush. Fatta hur mycket skit hon får stå ut med, och fortfarande stå för den hon är. Det är troligen få andra ensamstående mödrar som blivit lika smutskastade i media. Att hennes good-for-nothing-exboyfriend K-fed dessutom försöker få ta del av hennes stjärnglans är bara klent.

Veckans länkar:
Turkmenistan
Turkmenistan online
Om Britney i NE

melodifestival. schmällodifestival.

Baby, I'm the worrying kind.

Yo ho, yo ho, a pirates life for me!

Dagens länk:
Oscartorrents

-Because sharing is caring.

la reina est mort, viva la reina!

Kvällens död:
Anna Nicole Smith

Push the button and let me know

Veckans klassiker:
What rolls down stairs, alone or in pairs?

Det här är bland det roligaste jag vet.

These are a few of my favourite things..

Todays happy-factor:
Corporate social responsibility (CSR)
Even in the fashion industry!

Perhaps the winds of change are actually blowing.. perhaps the 21st century really will bring a new attitude towards both our collective consciense and responsibilites for the world. This is a huge change from ten years ago when multi-national corporates were fighting for their right to keep using PVC and freons in their products.. I sense that the awareness of climate issues, social inbalances and effects of globalization and exploitation of natural resources is growing, if ever so slightly.

You can keep being negative, but something really is happening. I want to believe that we can change the world. But are we early enough? Also see post Hotet mot vår överlevnad.

Powerplay of today:
Doktor kosmos - Vill ni ha det som i Sovjet, eller vadå?

Soundtrack of this week

Veckans powerplays:
Pengabrorsan - Jag skriver inte på nånting
och
Robyn - Blow my mind

Veckans celebrity-i'd-like-to-shag-anyday:
Robyn

Veckans länkar:
Jag skriver inte på nånting